You are here
Σπιτικό σπρέι για ψύλλους, σκνίπες & τσιµπούρια Η ΠΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΖΩΪΑ 

Σπιτικό σπρέι για ψύλλους, σκνίπες & τσιµπούρια

 

[espro-slider id=182]

Σπιτικό σπρέι για ψύλλους, σκνίπες & τσιµπούρια

 

Γιατί να αγοράζουµε ακριβά φαρµακευτικά αντιπαρασιτικά προϊόντα, όταν µπορούµε να φτιάξουµε µόνοι µας ένα οικολογικό σπιτικό σκεύασµα, και µάλιστα µε ελάχιστο κόστος; Κατάλληλο για σκύλους & γάτες.

 

ΠΗΓΗ:

www.trihes.gr

 

 

Ο

ι δύο µεγαλύτεροι καλοκαιρινοί εχθροί του σκύλου µας είναι πλέον γνωστοί σε όλους. Ο πρώτος είναι η φλεβοτόµος σκνίπα, που προκαλεί τρόµο στους περισσότερους ιδιοκτήτες, καθώς ευθύνεται για τη λεϊσµανίαση, ευρέως γνωστή και ως καλααζάρ. Ο δεύτερος εχθρός είναι τα τσιµπούρια, που, αν και παραγνωρισµένα, ευθύνονται για την εξίσου συνηθισµένη και θανατηφόρο ερλιχίωση.

Λιγότερο επικίνδυνοι, αλλά πολύ ενοχλητικοί, είναι και οι ψύλλοι, οι οποίοι, σε αντίθεση µε τα τσιµπούρια και τις σκνίπες που δεν πολυσυµπαθούν τα αιλουροειδή, πολιορκούν στενά και τις γάτες. Αυτοί οι µικροί λαθρεπιβάτες της γούνας προκαλούν στα κατοικίδιά µας συµπτώµατα όπως έντονο κνησµό, έλκη, αλλεργική δερµατίτιδα και ταινίωση.

Για να θωρακίσουµε σκύλους και γάτες απ’ όλους αυτούς τους παρείσακτους ξενιστές, συνιστάται συνήθως να χρησιµοποιούνται δραστικά φαρµακευτικά σπρέι και αµπούλες, ειδικά σχεδιασµένα για να εξολοθρεύουν τα παράσιτα. Πόσες φορές, όµως, δεν έχετε αναρωτηθεί εάν αυτά τα προϊόντα περιέχουν τυχόν βλαβερά συστατικά για την υγεία του κατοικιδίου σας;

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, σας προτείνουµε µια εναλλακτική συνταγή απώθησης των εξωπαρασίτων, που περιέχει µόνο φυσικά συστατικά, άκακα για το σκύλο και τη γάτα σας. Σας εγγυόµαστε ότι ο χρόνος, ο κόπος και τα χρήµατα που απαιτούνται για την παρασκευή του είναι αµελητέα.

 

Φυσικό απωθητικό για παράσιτα

 

Υλικά

1 λίτρο νερό

5 φύλλα ευκαλύπτου*

1 κουτ. σούπας ξίδι

1 κουτ. σούπας βότκα

4 – 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο neem (ψευδοµελέλαιο, από το φυτό Azadirachta Indica, περιέχει αζαδιραχτίνη. Αν το βρείτε ως έλαιο βάσης προσθέστε περίπου 5ml) για σκύλους και γάτες ή, µόνο για σκύλους, 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο  τεϊόδεντρου (tea tree oil)*. Η χρήση του tea tree oil δεν ενδείκνυται για γάτες.

* Θα τα βρείτε στα καταστήµατα υγιεινής διατροφής. Τα φύλλα ευκάλυπτου µπορείτε επίσης να βρείτε στην παραλία, στο νησί ή στη Λαϊκή ή σε αρκετά πάρκα (όπως για παράδειγµα στο Δάσος Συγγρού). Πρόσφατη διαπίστωση: Συνήθως οι οδοί Ευκαλύπτου και οι πλατείες Ευκαλύπτου έχουν ευκάλυπτους!

 

Διαδικασία

Βάζουµε το νερό στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουµε τα φύλλα του ευκαλύπτου και τα αφήνουµε να σιγοβράσουν. ∆έκα λεπτά αργότερα αποσύρουµε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουµε το ξίδι, τη βότκα και το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Αφού κρυώσει το µείγµα, αφαιρούµε τα φύλλα, βάζουµε το υγρό σε ένα ψεκαστήρι και ψεκάζουµε καθηµερινά το τετράποδο – το σκύλο κατά προτίµηση πριν από τη µεγάλη απογευµατινή βόλτα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ δεν χρησιµοποιούµε αδιάλυτα αιθέρια έλαια – ούτε στα ζώα αλλά και ούτε σε εµάς! Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό.

Είναι πολύ σηµαντικό να τα αραιώνουµε, πάντα στην αναλογία που προτείνεται, πριν τα χορηγήσουµε στα ζώα µας. Επίσης, αντιστεκόµαστε στην ιδέα να προσθέσουµε περισσότερες σταγόνες αιθέριου από τις προτεινόµενες για να ενισχύσουµε τη δράση του σκευάσµατος.

 

Κοιµάται έξω;

Ένα οικολογικό σπρέι δεν αρκεί για να προστατέψει το σκύλο σας από τη σκνίπα. Θα χρειαστεί να πάρετε όλα τα µέτρα ασφαλείας που συστήνονται από τους κτηνιάτρους.

Ας µη γελιόµαστε. Ανεξάρτητα από το απωθητικό προϊόν που χρησιµοποιείτε και από το πόσο τυπικοί είστε µε τους ψεκασµούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγµή τα ζώα που κοιµούνται έξω θα νοσήσουν από καλααζάρ.

Αν πραγµατικά ανησυχείτε για την υγεία του σκύλου σας και θέλετε να του προσφέρετε µια ισχυρή ασπίδα προστασίας, η αποτελεσµατικότερη µέθοδος είναι αναµφισβήτητα η µετακόµισή του εντός του σπιτιού, έστω µόνο για το βράδυ.

Related posts

Αρέσει σε %d bloggers: